Ahdistuksesta kohti hallinnan tunnetta

Lapsi tai nuori voi toisinaan kokea ahdistuksen tunnetta, mikä on ihan tavallista. Joskus ahdistus kuitenkin voimistuu liialliseksi, hallitsemattomaksi ja pitkäkestoiseksi, jolloin se alkaa haitata päivittäistä elämää ja saa esimerkiksi välttelemään erilaisia tilanteita. Tällöin kyseessä voi olla lääketieteellisestikin diagnosoitava yleistynyt ahdistuneisuushäiriö. Lue alta miten ahdistuksen tunnetta voi lieventää. 

Yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön voi liittyä monenlaisia oireita:

  • Ajatteluun liittyvät oireet: jatkuva huolestuneisuus, lisääntynyt murehtiminen ja keskittymisvaikeudet
  • Keholliset oireet: levottomuus, jännittyneisyys, vapina, vatsavaivat ja pahoinvointi
  • Sosiaaliset ja toimintakyvyn haasteet: sosiaalisten tilanteiden välttely ja opiskelukyvyn lasku

Ahdistuneisuus on hyvin yleinen nuorten mielenterveysongelma, jossa kehon ja mielen välinen vuorovaikutus on muuttunut siten, että se murentaa nuoren minäkuvaa ja ylläpitää ahdistuneisuuden kokemusta sekä siihen liittyviä haitallisia toimintamalleja.

Psykofyysisen fysioterapian mahdollisuudet

Psykofyysisessä fysioterapiassa voidaan katkaista ahdistuksen aiheuttama kierre, jossa tunteet, epämiellyttävät keholliset tuntemukset, käyttäytyminen ja ajatukset muodostavat negatiivisen kehän.

Fysioterapian tavoitteina voi olla:

  • kehotietoisuuden vahvistuminen
  • syvempi ymmärrys itsestä
  • luottamuksen lisääntyminen omaa kehoa kohtaan
  • minäpystyvyyden tunteen vahvistuminen

Terapiassa nuori voi oppia tunnistamaan tunteitaan ja sitä missä ja miltä ne kehossa tuntuvat, harjoitella kehollisia menetelmiä rentoutumiseen ja vireystilojen säätelyyn, vahvistaa yhteyttä omaan kehoonsa sekä oppia erilaisia lääkkeettömiä ahdistuksenhallintakeinoja. 

Nappaa kuva talteen ja ota harjoitukset käyttöön arjessasi tai lähetä se lähipiirisi nuorelle - mm. jännitys-rentous sekä rauhallinen hengitys vahvistavat kehon ja mielen yhteyttä sekä lievittävät ahdistuksen tunteita.

Kuva löytyy täältä!

Mitä haluaisit tietää lisää aiheesta?

 

Lähteet:

Tamk psykofyysisen fysioterapian opinnot 2022
Toussaint L. ym. 2021
www.mielenterveystalo.fi

0
Feed

Jätä kommentti