Fysioterapiaa aktiivisesti liikkuvalle ja urheilevalle lapselle

Lapsen ja nuoren kipua tai liikerajoituksia urheillessa tai liikkuessa ei tulisi pitää normaalina harjoitteluun kuuluvana asiana, vaan se on viesti liiallisesta tai vääränlaisesta kuormituksesta. Kivun ilmaantuessa tulisi arvioida kuormituksen, levon ja monipuolisen liikkumisen keskinäistä tasapainoa. Fysioterapeutti tutkii ja arvioi lapsen/nuoren kehon toimintojen (liikkuvuudet, lihasvoima, kudosten elastisuus/mukautuvuus, kuormitusasennot, painovoimalinjaukset jne) vaikutusta ja merkitystä liikkumiseen ja esille tulleeseen oireeseen.

Fysioterapian tavoitteena:

lapsi/nuori oppii tunnistamaan oman kehonsa vahvuudet ja käyttämään kehoaan tarkoituksenmukaisesti välttääkseen esim. rasitusvammat

helpottaa aktiivisesti liikkuvan tai urheilevan lapsen/nuoren kipuja ja liikerajoituksia 

helpottaa / vähentää rasitus- tai urheiluvammoista johtuvia mahdollisia kompensaatioita sekä tukea lajin parissa jatkamista

Tyypillisiä rasitusperäisiä vaivoja lapsilla ja nuorilla ovat Severin tauti (akillesjänteen kiinnittymiskohdan kipu) ja Osgood-Schlatterin tauti, joiden oireet ohittuvat itsestään ajan kuluessa. Kokemuksesta olemme huomanneet, että fysioterapiasta on näissäkin tilanteissa hyötyä, sillä kipu herkästi muuttaa lapsen ja nuoren tapaa käyttää kehoaan ja liikkua, jolloin vaiva voi jatkua pitkään tai aiheuttaa muita kipuja tai liikerajoituksia. 

Lapsen/nuoren tulisi liikkua ja harjoitella monipuolisesti, levätä ja palata riittävästi ja huoltaa kehoaan säännöllisesti. Annamme lapselle/nuorelle yksilölliset ohjeet juuri hänelle sopivaan harjoitteluun sekä ohjaamme itsehoitoon. 

Fysioterapiaan voi tulla joko lähetteellä tai ilman. Vaalimme lapsen etua, teemme yhteistyötä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ja ohjaamme lapsen tarvittaessa jatkohoitoon.

 

Activuksen blogista löydät lisätietoa

 

 Severin taudista

 

Kysy lisää tai varaa aika!

Activuksen arvot

Iloitsemme lapsesta. Meillä kaiken keskiössä on lapsi. Kohtaamme hänet avoimesti, aidosti ja välittävästi. 

Arjessa on voimaa. Lapsi ja hänen läheisensä tuntevat oman arkensa ja antavat meille arvokasta tietoa terapian pohjaksi. Tuloksia syntyy, kun harjoiteltavat asiat siirtyvät sujuvasti lapsen arkeen.

Tavoitteet saavutetaan yhdessä. Autamme lasta saavuttamaan tavoitteensa, jotka hän määrittelee mahdollisuuksiensa mukaan itse. Kunnioitamme lapsen lähipiiriä – tärkeintä yhteistyökumppaniamme.

Onni on oppia ja onnistua. Vaalimme lapsen leikkisyyttä, tekemisen iloa ja luontaista halua oppia onnistumisten kautta.